Foto: SVT

Soporna fryser fast – kan inte tömmas

Publicerad

Kylan försvårar arbetet för sopåkarna. ”Matavfall och sånt fryser fast i kärlen och det blir svårtömt, och folk tror att vi inte tömmer”, säger chauffören Johan Bäversten.

Såhär på vintern får Vafab Miljö, som sköter sophämtningen i länet, en hel del samtal från privatpersoner som klagar på att soporna inte blivit tömda. Särskilt när det som nu är lite kallare. Ofta är förklaringen att is och kyla ställer till det för sopåkarna.

De tömmer omkring 500 kärl var varje dag och säger att det ofta krävs lite samarbete med kunderna för att allt ska fungera.

– Matavfall och sånt fryser fast i kärlen och det blir svårtömt, och folk tror att vi inte tömmer, säger chauffören Johan Bäversten.

Så här kan du underlätta

Han har förståelse för att det är jobbigt för de boende att inte få soporna tömda. För att få soporna tömda, och för att underlätta sopåkarnas arbete, finns det saker man kan göra, berättar han.

Johan Bäversten, chaufför Foto: SVT

– Man kan lägga ut matavfallen utanför dörren några minuter så att det fryser till lite och inte ligger löst i kärlet. Man kan också ta en sopkvast eller dylikt och röra om i kärlet så att det släpper ordentligt, och kanske skaka tunnan lite så att det lossnar.

Bilarna kör fast

Kylan gör också att bilarna kör fast, och det blir svårt för sopåkarna att dra fram kärlen.

– Det underlättar en hel del om man skottar runt kärlet och sandar på gatorna runtom, säger Johan Bäversten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.