Kreativ lekstuga sporrar teknikintresserade

Uppdaterad
Publicerad

Skollediga barn och ungdomar har möjligheten att skapa konstruktioner i återvunnit plast. Det enda som krävs är fantasi och kreativitet.

Sportlovslediga i Västerås har under veckan möjlighet att träna sitt datalogiska tänkande genom att bygga konstruktioner av sugrör på Expectrum i Västerås.

Systrarna Muhana besökte byggaktiviteten under måndagen och visade stolta upp sina alster. Jag har byggt en kamera berättar Rayan, jag har gjort ett paraply fyller systern Sama i och jag har byggt en mössa, säger Neeam med ett leende.

Alla ska kunna delta

Expectrum har bland annat till uppgift att skapa mötesplatser och att stärka Västeråsregionen som en teknik och innovationsstarkt centrum, genom att utbilda inom teknik, mekanik och digitalisering. Förutom att bygga konstruktioner med sugrör kan deltagarna programmera en cartbox för att få verken att röra på sig.

– Vi ville ha en sportlovsaktivitet som alla kan göra oavsett ålder, bakgrund eller förkunskaper. Att jobba med det här materialet är väldigt enkelt. Det är bara fantasin som sätter gränser, berättar Anna Sjödin chef på Expectrum

En blivande ingenjör

Det rådde ingen brist på varken fantasi eller entusiasm bland de unga konstruktörerna. Matilda Farmer, lärare på Introduktionsskolan hade sällskap och byggde tillsammans med eleven Rasha Waly och inspirationen till konstruktionerna hämtades från 1500-talet.  

– Innan vi kom hit besökte vi domkyrkan och pratade om Erik XIV så nu har vi en spira, äpple och så har Rasha gjort mig en krona så nu har vi alla i kungaregalerna, förklarar Matilda Farmer.

Syskonen Soleil, Avalon och Cain Silos lät kreativiteten flöda och skapade bland annat en lyftkran. På frågan vad de vill bli i framtiden svarade lillasyster Soleil att hon ville bli massör, storasyster Avalon visste inte medan brorsan Cain svarade bestämt.

– Helst vill jag jobba med att bygga och skapa saker, så jag tänker bli ingenjör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.