En tittare fångade de här molnen på bild mellan Skultuna och Västerås. Foto: Arne Gustafsson

Städformade moln – ett tydligt vårtecken

Publicerad

”Det är ett typiskt vårtecken när de här börjar dyka upp” säger SMHI:s meteorolog Sandra Andersson om de städformade molnen som syntes på Västeråshimlen under onsdagseftermiddagen.

Cumulonimbus, eller bymoln som de också kallas, är egenligen sommarmoln. De sticker ut på grund av sin karaktäristiska form vilken gör att de liknar ett städ.

– De är lite mer låga vid den här tiden på året, den kallare luften gör att de inte kan växa sig lika höga som när det är fuktigare och varmare ute, men det är ett typisk vårtecken och betyder att vi är på väg mot sommaren, säger Sandra Andersson som är meteorolog vid SMHI.

Borta till kvällen

Arne Gustafsson fångade de här molnen på bild mellan Skultuna och Västerås under onsdagen och i sociala medier var det flera personer i området och vidare bort mot Stockholm som lade ut bilder på molnformationen. 

– Det vanliga är att det är solen som driver dem och när solen går ner så sjunker de ihop, men det finns även andra faktorer som gör att den här typen av moln ibland kan förekomma också under natten, säger Sandra Andersson.

Risk för oväder

Hos SMHI gick det att skönja molnformationerna utanför Västerås via satellit och Sandra Andersson konstaterar att de släppte ifrån sig en del skurar. Förutom ett vårtecken så kan cumulonimbus också vara en signal om att det blir hagel eller åska, även om det är ovanligt på våren.

– Mycket ska stämma för att det ska bli åska. Det krävs rätt mängd fukt, rätt temperatur, att molnen är tillräckligt höga och allt det sammanfaller främst under sommaren – det behövs helt enkelt mer energi i atmosfären än det är just nu, säger Sandra Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.