Stefan Tielinen, enhetschef på Lögarängsbadet i Västerås. Foto: SVT

Badchef hotades efter sin medverkan i SVT Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Badhuschefen på Lögarängsbadet i Västerås har hotats efter sin medverkan i vår reportageserie om kvinnokvällarna på badhuset. I ett telefonsamtal sa en person att Stefan Tielinen skulle komma att halshuggas.

– Det började ringa samma kväll som inslaget var och det ringde fram till i söndags så det har hållit på ett tag. De har varit väldigt hätska och otroligt arga, säger Stefan Tielinen, enhetschef för Lögarängsbadet.

Vad är de arga på?

Könsseparation i simhallar

– Det är framför allt att det skulle vara av religiösa skäl, det är nästan uteslutande det som har varit den springande punkten för ilskan.

Hotades med halshuggning

Det var i förra veckan som SVT Västmanland sände en rad reportage där vi belyste frågan om att Lögarängsbadet har öppet enbart för kvinnor en lördagseftermiddag i månaden. Enligt badhuschefen har det varit ett sätt att öka simkunnigheten bland kvinnor.

Efter reportagen har reaktionerna strömmat in till badhuset, en del positiva och många negativa. Stefan Tielinen säger att många samtal har haft rasistiska förtecken. Vid ett tillfälle hotades han med halshuggning.

Hur reagerar du när du får ett sånt hot?

– Jag tar det inte så seriöst. Jag vet inte, jag tror mest att det är ett utslag av en otrolig ilska och vanmakt. Något ska man ju häva ut sig och det är lätt att säga saker. Men det är inte så att jag känner mig otrygg.

Kommunen tar hoten på allvar

Men från Västerås stads säkerhetsavdelning har man reagerat på det som har inträffat.

– Det ser vi mycket allvarligt på och ibland är det svårt att värdera det här hotet och hur allvarligt det är. Vi lever i en digitaliserad värld vilket innebär att det är väldigt lätt att utföra ett hot mot någon utan att identifiera sig själv. Men det är en arbetsmiljöfråga så det ska inte förekomma men tyvärr blir det allt för ofta det gör det, säger Per-Olof Rask, säkerhetsansvarig.

Ångrar inte medverkan

Enligt Per Olof Rask har man diskuterat situationen tillsammans med badhuspersonalen, stöttat med samtal och också rekommenderat en polisanmälan. Stefan Tielinen säger att han har fått mycket stöttning från kommunen.

Ångrar du att du medverkade i våra reportage?

– Nej, det ingår i rollen som ansvarig för verksamheten. Jag kan ta kritik och jag ska ha kritik om man tycker vi är värda att kritisera. Jag tycker det är bra att folk hör av sig om de har synpunkter så det är inga problem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet