Stjärnskådning blir folkligt på Astronomins dag

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen firas Astronomins dag och natt över hela Sverige. I Västerås är det Mälardalens högskola, tillsammans med Västerås astronomi- och rymdforskningsförening, som bjuder in till föreläsningar, presentationer och förstås stjärnskådning.

– Vi får se hur små vi är, hur rädda vi måste vara om den här planeten. Det finns inget alternativ till jorden. Astronomin ger oss perspektiv både på liv och verklighet, säger Clas Lundberg.

Västerås astronomi- och rymdforskarförening håller till i Skultuna. Observatoriet har legat här sedan 1939 – men det har förstås moderniserats under årens lopp. Numera finns två byggnader: en med ett större avancerat teleskop, och en med ett mindre, som framför allt används till visningar.

– Vi har flera tusen skolbarn som kommer hit varje säsong, och tittar på de himmelsobjekt som syns under hösten och våren. När det är mulet väder har vi astronomiundervisning i vår klubblokal, säger Clas Lundberg.

”Rymden kommer närmare för varje dag”

Han berättar att intresset för rymden är stort bland ungdomarna i Västmanland.

– Rymden kommer ju närmare för varje dag. Det går inte en månad utan att det görs nya upptäckter. Sedan har vi ju en helt ny världsbild, med det här med mörk energi och mörk materia, säger Clas Lundberg.

Under lördagen är han och föreningen på Mälardalens högskola för att sprida kunskap om rymden.

– Det känns väldigt skönt att få visa upp astronomin i ett folkligt sammanhang. Var och en kan tillgodogöra sig det här, säger Clas Lundberg.

Avslutas med trottoarastronomi

Kvällen avslutas med så kallad trottoarastronomi. Då tar föreningen med sig och visar upp sina teleskop, och västeråsarna bjuds in att ta med sig sina. När det blir mörkt tittar man sedan i teleskopen, berättar Clas Lundberg.

– Det är väldigt svårt att utöva den här hobbyn själv, utan det måste man göra med andra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.