default_caption Foto: Melker Blomberg / SVT

Störst läkarbrist i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Runt 40 procent av läkartjänsterna på landstingets vårdcentraler står utan ordinarie läkare. Konsekvenserna är höga kostnader, onödiga återbesök och otrygga patienter.

– Det blir stress och irritation och missnöje, också bland personalen säger Heike Nykvist som är verksamhetschef vid Oxbackens och Skultuna vårdcentraler.

Av 68 budgeterade läkartjänster är bara 41 tillsatta med ordinarie läkare. Övriga 27 tjänster måste varje verksamhetschef inom primärvården försöka fylla med vikarier eller hyrläkare.

– Det är ju det tyngsta för mig som chef. Hade jag inte haft det så hade jag kunnat arbeta mycket mer med utvecklingsfrågor, till exempel, säger Heike Nykvist.

Rutiner blir lidande

Samtidigt genererar hyrläkarna ytterligare merarbete genom kommunikationsmissar och bristande rutiner. De glömmer bort att kontakta patienterna med provsvar, de glömmer dokumentera, tar onödigt många prover och skriver ut antibiotika i onödan. Orsaken är inte nödvändigtvis bristande kompetens, utan snarare en konsekvens av dåligt med tid och ingen patienthistorik.

Heike Nykvist säger att det är tydligt att återbesöken blir fler när patienterna får komma till olika läkare än om de träffar en ordinarie. Ofta handlar det om att patienten inte känner sig lyssnad på eller förstådda i samma utsträckning vilket gör att de ber om ytterligare besök eller ringer tillbaka via telefon, vilket i sin tur ger obalans när det gäller tillgängligheten.

– Man har ju inte tid att sätta sig in i rutinerna. Ska en hyrläkare introduceras en vecka först som de borde, det går ju inte, det kostar för mycket. Nu har jag ökat introduktionen från två timmar till fyra timmar och det har genast blivit bättre. Men det kostar ju för då tar de inte några patienter, säger Heike Nykvist.

Dubbelt så dyrt

En hyrläkare kostar landstinget ca 65 000 extra varje månad. Det är nästan dubbelt så mycket som en ordinarie läkare och för priset av tio ordinarie läkare kan landstinget inte anställa mer än 5,5 hyrläkare. Flera av hyrläkarna som arbetat på Oxbackens vårdcentral har trivts bra och kommer gärna tillbaka. Men när Heike Nykvist försöker erbjuda dem fasta anställningar istället blir svaret nej.

– De hyrläkare vi har kommer tillbaka, för de trivs här, men de vill vara lediga mer än vad en fast läkare är. Jag frågar om det inte är pengarna också och det är klart, det kan de inte svara nej till. Men friheten är nummer ett, det säger de alltid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.