Här är de mest politiskt aktiva kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Skinnskattebergs- och Kungsörsborna är de mest politiskt aktiva i länet. Åtminstone sett till hur många medborgarförslag som lämnades in till kommunen under förra året.

– Jag tycker Kungsörarna är värda ett bättre huvudstråk i Kungsör. I ett sådant här litet samhälle tycker jag man ska försöka skapa idyll över det hela. Men passerar man Drottninggatan så är det tyvärr inte så, säger Kungsörsbon Bengt Lindström.

Spridda ämnen

Hans medborgarförslag var ett av de 22 som kom in till Kungsörs kommun under förra året. De handlade om alltifrån hundrastgårdar och gatubelysning till utegym för barn och jourbil med sjukvårdspersonal.

– Visst är det oerhört roligt med så engagerade kungsörare. Det här är ju en del av den dialog vi vill föra med medborgarna. Vi har ju också förenklat när det kommer till att lämna in medborgarförslag. På webben kan man nu fylla i en lite enklare blankett, säger Marie Norin Junttila (S), vice ordförande i kommunstyrelsen Kungsör.

Måste besvaras

Till skillnad från en del andra idéer som invånare skickar in till sin kommun, måste fullmäktige bereda och besvara ett medborgarförslag.

Och enligt SVT Västmanlands sammanställning var det, sett i förhållande till antalet invånare i kommunen, i Kungsör och Skinnskatteberg som flest medborgarförslag lämnades in under förra året.

Vill kommunicera digitalt

Fagersta tillhör de kommuner som inte använder sig av medborgarförslag men är ett exempel på där man nu tittar på att införa en digital variant, kallat e-dialog.

– Vi får in många idéer via vår Facebook-sida, men då blir det mer sådär att någon politiker kanske tycker att det där var en bra idé och så tar man upp det för egen del. Men så här kanske man kan få någon slags struktur på det hela, säger Anders Kilström, kommunchef i Fagersta.

– Troligt är att vi bygger upp någon slags plattform på hemsidan där var och en kan lämna förslag och så kan vi då bestämma att ett visst antal personer ska gå in och gilla förslaget för att man ska kunna gå vidare med det, förklarar Anders Kilström kommunchef i Fagersta.

Antal medborgarförslag i din kommun 2015

Arboga 19st

Kungsör 22st

Köping 15st

Norberg 8st

Sala 21st

Skinnskatteberg 12st

Surahammar 2st

(Fagersta, Hallstahammar och Västerås använder sig inte av medborgarförslag.

Västerås har infört e-förslag, 97 sådana kom in under 2015.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.