Foto: Erik Sundberg / SVT

Fem bodde olagligt i brandhus

Uppdaterad
Publicerad

Det bodde fem personer i källaren i huset som brann i Västerås på måndagskvällen – trots att lokalen ska användas som förråd.

Inget bygglov har begärts för att göra om lokalen till bostäder, enligt kommunens byggnadsinspektör Anders Jansson, vilket gör det olagligt att hyra ut.

Ärendet ska utredas, och nämnden fatta beslut med Anders Jansson tror att det blir ett förbud att använda lokalen på det här sättet, och troligen en sanktionsavgift. Sen beror det på hur kontraktet är utformat om det är fastighetsägaren eller hyresgästen som i sin tud hyrt ut som ska ställas till svars.

Räddningstjänsten har gjort tillsyn på tisdagen och konstaterar att brandskyddet är under all kritik. Avgränsningarna mellan rummer är för enkla, vanliga innerdörrar till exempel, vilket inte kan hindra branden från att spridas.

”Tur att det här upptäcktes”

Det är mest tur att det inte blev värre än så här, menar brandingenjör Fredrik Eriksson.

– Det var tur att det här upptäcktes i tid, tur att det inte var sovande personer i de här bostäderna. Hade det hänt mitt i natten är det risk att vi hade fått ett helt annat utfall.

Och risken är att det finns fler olagliga bostäder i stan.

– Vi misstänker att det finns ett stort mörkertal i det här, säger Fredrik Eriksson. Det är jättevikigt att man som fastighetsägare styr upp hyresavtalet så att det inte är upp till den som hyr, till exempel en förrådslokaler, att starta verksamhet i där.

Misstänks för allmänfarlig vårdslöshet

En kvinna som bodde där la ifrån sig en fimp som tände eld på en madrass.

– Hon höll på att möblera om, berättar kommissarie Jonas Dunder på Västmanlandspolisen.

– Så när branden tog fart stod en möbel i vägen för utgången. Då fick hon panik och slog sönder en ruta för att ta sig ut.

Hon  lyckas inte med det och ropar på hjälp, två andra hyresgäster hör henne och hjälper henne ut.

– Hon var väldigt illa ute, säger Jonas Dunder.

Kvinnan är nu misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.