Studentflakens tid är här – farorna lurar runt hörnet

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar studentfirande igång på allvar i Västerås. Överallt i stan kommer vita mössor och studentflak att synas. Men glöm inte att tänka på säkerheten uppmanar polisen.

I dagarna väntas ett 30-tal studentflak florera på Västerås gator. Men det gäller att tänka på säkerheten menar polisen då olyckor under studentfirandet har hänt förr. Senast i dag inträffade en olycka i Göteborg.

”Varit förskonade”

– Det händer varje år någonstans i Sverige, men här i Västerås har vi lyckligtvis varit förskonade från det, säger Barbro Ottestam på Västmanlandspolisen.

Studenten 2014 Västerås

Den vanligaste olyckan är att någon ramlar av flaket eller att någon åskådare skadas. För att undvika det har polisen gått ut och informerat om vilka regler det är som gäller.

– Vi åker bland annat ut till skolorna innan kortegen börjar och besiktar flaken, kollar att chaufförerna har rätt behörighet och är nyktra, säger Barbro Ottestam.

Efterlever man reglerna?

– Det har blivit bättre och bättre även om det kan vara lite stökigt och livat.

Inte tillåtet att dricka

Vanligtvis är det inte tillåtet att dricka alkohol hur som helst i centrala Västerås, men på studentdagen ser polisen lite mellan fingrarna – så länge det inte dricks för mycket.

– Vi tänker på säkerheten och blir det för stökigt och farligt då plockar vi bort dem som det gäller.

Regler kring studentflak

* Det måste finnas hållfasta räcken, minst 110 centimeter höga.

* Flaket ska vara fritt från utskjutande delar, skarpa kanter eller liknande där passagerare kan skada sig.

* Passagerarna måste kunna kontakta föraren snabbt under färden. Polisen i Västmanland rekomenderar att man har en person som kör och en person som håller flaket under uppsikt, eller att man har ett snöre som sitter fast i föraren som man kan dra i för att påkalla uppmärksamhet.

*Fordonet får inte köra snabbare än 20 kilometer i timmen, och endast på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 kilometer i timmen.

*Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten 2014 Västerås

Mer i ämnet