Marianne Möllerström på RFSL Västmanland, som har arbetat med Westsura Herrgård sedan förra januari. Foto: Privat, SVT

Sveriges enda HBTQ-certifierade asylboende läggs ner

Publicerad

Under våren stängs asylboendet i Westsura Herrgård i Surahammar, som är Sveriges enda HBTQ-certifierade asylboende. RFSL Västmanland planerade att ta strid för att asylboendet skulle bli kvar, men har nu tänkt om.

– De boende tycker att det är bättre att flytta ut, säger Marianne Möllerström, sekreterare RFSL Västmanland.

Asylboendet på Westsura Herrgård är HBTQ-certifierat av RFSL. Det innebär bland annat att personalen har gått utbildningar i normkritik och att ett visst antal av asylboendets platser är reserverade för hbtq-personer.

Läs mer: HBTQ-arbete på asylboendet kan prisas

När det stod klart att Migrationsverket avvecklar sina tillfälligt upphandlade asylboenden ville RFSL Västmanland ta strid för att just Westsura skulle bli kvar. Men nu, efter att ha ordnat en sluten omröstning bland de boende, väljer man att tänka om.

– De flesta tyckte att det var bättre att flytta ut, och de som sa att de ville stanna hade inte heller något emot att flytta. Så då respekterar vi det, säger Marianne Möllerström, sekreterare RFSL Västmanland.

RFSL Västmanland har arbetat med Westsura Herrgård sedan förra januari och ordnat aktiviteter för de boende, till exempel svenskaundervisning, fiske, matlagning och besök på prideparader i olika städer. De aktiviteterna kommer att fortsätta tills boendet stänger, vilket väntas ske senast i maj.

Kontakt med andra asylboenden

Efter det kommer RFSL Västmanland att fortsätta ha kontakt med de som har bott på Westsura men fått uppehållstillstånd och bosatt sig någonstans i Västmanland. RFSL har även kontakt med ett femtontal HBTQ-personer på andra asylboenden runt om i länet.

– Många har inte velat flytta till Westsura eftersom de inte vill komma ut. De är rädda för vad som ska hända om de får avslag.

Stängningen av asylboendet i Westsura Herrgård innebär att det inte längre finns något HBTQ-certifierat asylboende i Sverige.

– Det som står till är de skyddade boendena, men de är för alla, inte bara HBTQ-personer. Så de platserna är väldigt begränsade, säger Marianne Möllerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.