Foto: SVT/Robert Gustavsson

Tåg spårade ur – resenärer evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Ett SJ-tåg på väg från servicedepån spårade ur vid stationen Västerås västra efter ett växlingsfel. Inga personer har skadats men trafiken kommer att påverkas i flera dagar.

Enligt uppgift till SVT:s reporter på plats kan olyckan ha orsakats av att lokföraren kört mot rött. Resenärer från ett annat tåg har fått evakueras till följd av olyckan.

Personal på plats berättar för SVT Nyheter att ett dubbeldäckartåg från SJ kom från servicedepån innan det spårade ur i samband med ett växlingsfel. Inga resenärer, förutom SJ-personal, befanns sig på tåget.

I samband med olyckan gick en elledning av som hamnade på taket på ett annat passagerartåg på väg från Norrköping till Västerås. Resenärerna på det tåget fick sitta kvar i vagnarna en längre stund i väntan på evakuering.

– Det vi fått veta är att en elledning har hamnat på tåget och vi kan inte lämna vagnarna än av säkerhetsskäl, säger Sergio Crisostomo, en av resenärerna vid 17-tiden.

Strax före 18-tiden kunde passagerarna lämna tåget och transporteras till väntande ersättningsbussar. 

Elledningen landade på tåget som Sergio Crisostomos satt på. Foto: Sergio Crisostomo

Tågtrafiken påverkas inte i stort, enligt Beisi Sundin, på Trafikverkets pressjour.

– Men det kan bli en del följdförseningar eftersom det är enkelspårigt på platsen, säger Beisi Sundin.

Uppgift: Körde mot rött

Trafikverket uppgav initialt att det nu urspårade tåget var ett passagerartåg på väg från Linköping till Sala. Men så var inte fallet.

Det var ett dubbeldäckartåget på väg från servicedepån. Enligt uppgifter till SVT:s reporter på plats kan urspårningen ha orsakats av att lokföraren kört mot röd signal.

Bilder på SJ-tåget visar hur de två främre vagnarna står utanför rälsen. Ingen personer har skadats. Hur hög hastighet tåget hade i samband med urspårningen är oklart.

Förseningar att vänta

– Det får olyckplatsansvariga titta på och utreda. Men eftersom det var vid en växlingstation tror jag inte att tåget höll någon högre hastighet, säger Beisi Sundin.

Följdförseningarna kan drabba sträckorna Västerås-Eskilstuna/Linköping, Västerås-Hallsberg och Västerås-Fagersta.

Trafikverket har ingen prognos för när trafiken kan flyta normalt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.