Foto: Transammans

Transammans i Västerås startar ett eget idrottslag

Publicerad

Förbundet Transammans lokalavdelning i Västerås har precis startat upp ett eget idrottslag. Syftet är att det ska finnas ett tryggt sammanhang där transpersoner kan träna.

Transammans startades i Västerås och är ett förbund för transpersoner och deras närstående. De har idag lokalavdelningar runt om i hela landet.

Alexis Quiroz, ledamot i styrelsen för Transammans, var den som tog initiativet till att starta idrottslaget då han själv kände att det behövdes ett tryggt ställe att träna på för transpersoner.

– Det började med att jag själv kände att jag behövde röra på mig och jag hade provat gym innan men det kändes inte bekvämt med normerna som finns inom det. Normer kring omklädningsrum, kropp och kön, säger Alexis Quiroz.

”Det behövs ett tryggt rum”

Alexis menar att det behövs ett idrottslag för transpersoner eftersom han dels uppfattade att flera i hans nätverk uttryckte att det fanns ett problem med just träningen. Men också för att vissa personer saknar kunskap om transpersoner och att det därför kan bli svårt med träningen.

– Det kan lätt bli otryggt i sammanhang där folk inte har kunskap om transpersoner. Därför behövs det ett tryggt rum att vara i, säger Alexis Quiroz.

Kommer prova olika sporter

Än så länge finns sju personer i laget. Laget hade sin första träning i måndags och spelade då fotboll. I framtiden kommer de prova olika sporter efter lagets behov och Alexis Quiroz hoppas på att kunna utveckla laget.

– Det skulle vara kul att kunna starta exempelvis ett korplag och kanske få bidrag till utrustning och tröjor i framtiden. Men i nuläget räcker det med att bara kunna samlas kring träningen, säger Alexis Quiroz.

International Transgender Day of Visibility

Den 31 mars är International Transgender Day of Visibility. Det är en dag för att uppmärksamma att transpersoner utsätts för diskrimineringar och kränkningar. Det är också en dag för att uppmärksamma framstegen som görs och för att visa stöd för transpersoner.

Källa: Transammans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.