Ritning över den nya förskola som ska byggas där Bellmansgården idag ligger på Skallberget. Bellmansgården ska rivas och den nya förskolan förväntas vara färdig 2017. Foto: SVT

Tre nya förskolor i Västerås

Publicerad

Det finns redan idag ett stort behov av förskolor i Västerås och i takt med att befolkningen ökar så växer behovet.

Därför tog byggnadsnämnden idag beslut kring detaljplaner och bygglov för tre framtida förskolor.

Det projekt som ligger närmast i tiden är bygglov för en ny förskola på Skallberget, som ska byggas på samma plats som den befintliga förskolan Bellmansgården ligger. Den ska rivas och ge plats för en förskola i två våningar, med bland annat ”sovhus” där barnen kan ha sin sovstund utomhus.

– Där kan man i princip börja bygga efter helgerna och vara färdiga nästa år, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Helt nytt på Branthovda

Nämnden tog också ställning till att ta fram två detaljplaner, den ena över en tänkt förskola på Branthovda. Den tilltänkta platsen är längs Hövdingegatan där det idag är ett skogsområde. Planen är en förskola i markplan för 75 barn. Allt hänger på om en framtida detaljplan överklagas, men uppskattningsvis skulle byggstart kunna ske i början av 2018.

Förskola i nytt område

Den andra detaljplanen som ska tas fram är över en det framtida bostadsområdet Gotö ute på Barkarö. Där ska en förskola finnas med i planeringen.

– Där är inte behovet lika akut eftersom området inte är byggt ännu. Men under början på 2019 kan nog byggstart ske, säger Lars Kallsäby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.