Foto: Privat, SVT

Troll och hat stängde facebookgrupp – nu återuppstår den

Uppdaterad
Publicerad

Facebookgruppen ”Vad händer i Hallsta då?”, med över 3.000 medlemmar, har släckts ner. Administratörerna hade tröttnat på troll och hat, inte minst efter helgens ungdomsstök – nu hoppas de på trevligare klimat i den nya gruppen ”Vad händer i Hallsta då? v.2”.

När gruppen startades för två år sedan var syftet att dela information om evenemang och i viss mån även nyheter som kan intressera invånarna i Hallstahammar.

Gruppen växte snabbt, och hade över 3.000 medlemmar när den i helgen stängdes ner.

– Det blev lite för mycket politiska diskussioner, och det var inte det gruppen var ämnad för. Folk släpper visst på alla tyglar när de är på internet. Det kunde göras helt absurda paralleller. Allt skit som hände skylldes på ungdomar och invandrare, säger Daniel Karström, som tillsammans med Marijo Grgic driver den nystartade gruppen ”Vad händer i Hallsta då? v.2”.

Fick personliga meddelanden

Bland annat fick man problem med personer som skapade flera konton i olika namn, som de sedan använde i diskussionerna i kommentarsfälten. Personer utan koppling till Hallstahammar gick med i gruppen enbart för att diskutera politik.

Ska inte en facebookgrupp kunna vara ett forum för debatter av olika slag?

– Debatten är absolut okej, men när du börjar komma med anklagelser mot invandrare helt utan belägg är det inte saklig debatt. Grundaren lessnade helt – både han och jag fick personliga meddelanden från folk som var förbannade när man tog bort deras inlägg, säger Daniel Karlström.

Hur ska ni göra för att det inte ska ”spåra ur” igen?

– Vi ska hålla mer koll på vilka vi släpper in. Den andra gruppen växte fort. Nu är vi två administratörer istället för fem, det tror jag är bra. Det blir tydligare för oss vad den andra gör, säger Daniel Karlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.