Stora Hammars skola i Höllviken vann schackfyran med 499 poäng. Foto: Anders Kauranen

Tusentals elever i schack-kamp

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen avgjordes schackfyran – en nationell tävling för skolelever i årskurs fyra. – Schack påminner lite om strategispel så det är väldigt kul, säger 10-åriga Luisa Ribeiro som hoppades på vinst.

128 skolklasser och cirka 2 500 elever gnuggade sina geniknölar i Västerås ABB-arena för att ta hem vinsten i schackfyran. Tävlingen har egentligen pågått sedan februari då elever fått kvala till finalen genom kommun- och distriktsfinaler.

– Allt börjar med att vi går ut i cirka tusen klasser i landet och lär barnen spela schack. På det viset når vi ungefär 25 000 barn varje år, säger Kent Wänman, ansvarig för schackfyran vid Sveriges schackförbund.

Enligt honom får spelet även de barn som vanligtvis har myror i brallorna att sitta ner. Men den stillasittande idrottsgrenen för inte bara lugn med sig. Eleverna tränar även upp sin koncentrationsförmåga och sitt logiska tänkande i form av problemlösning.

– I dagens samhälle är det mycket som kräver snabb stimuli och snabba reaktioner. Schack är lite mer av ett eftertänksamt spel.

Övat i månader

Tioåriga Luisa Ribeiro från Fornuddens skola 4B i Tyresö har tränat tillsammans med sina klasskamrater två timmar i veckan sedan terminsstart.

– Schack är kul för man måste tänka strategiskt och i flera steg, säger hon.

Till slut kunde en vinnare koras: klass 4 från Stora Hammars skola i Höllviken. De 56 eleverna i klassen vann med 499 poäng. Sammanlagt spelade 2500 barn i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.