Foto: SVT

Två bilar i veckan brinner i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Hitintills i år har 39 stycken anlagda bilbränder anmälts i Västerås. I snitt blir det två bilar i veckan som brinner i kommunen.

Den här veckan väljer SVT Nyheter Västmanland att fokusera på bilbränderna i Västerås. I år har det skett en ökning av bilbränder. 39 stycken är hitintills redan anmälda.

– Om man tittar på den här perioden fram till nu så är det fler bränder i år än tidigare år, men det ligger inom någon form av normalintervall. Det sticker inte ut, säger Lars Jansson utredningsansvarig vid lokalpolisområde Västerås.

Bilbränder i Västerås

Utspridda i kommunen

Bilbränder sker utspritt i kommunen och kan ha en rad olika orsaker varför de anlagts. Vissa områden står dock ut i antal bilbränder och ett av dem är Bäckby.

– Enligt mig är det enskilda händelser. Det blir så lätt att det bli apokalyptiska proportioner på det. Då blir det lite för mycket svartmålning av området, Daniel Johansson ungdomsledare på Bäckbykyrkan.

Volontärer vill ha trygghet

På Bäckby har bland annat kyrkan beslutat sig för att försöka göra något åt otryggheten och skadegörelsen. De har både dragit igång en grupp volontärer som ska nattvandra och så har de beslutat att de ska steka på pannkakor och bjuda på i området.

– Det är väldigt få som blir arga när de blir bjudna på en pannkaka. De positiva krafterna ska äga det här torget, säger Daniel Johansson.

Med nattvandringen är det tänkt att några ansvarsfulla vuxna ska gå runt i området och prata med ungdomarna för att förhindra allt från fönsterkrossning till bilbränder.

– Vi vill inte tappa kontrollen över området. Vi vill inte låta det bli så att alla blir rädda att gå ut på kvällarna. Vi måste göra någonting nu, säger Mats Björk som är frivillig nattvandrare.

”Vi ska se till att det inte eskalerar”

Polisen tycker oron inte är behövlig utan menar på att det här är något man prioriterar både från polisens och kommunens håll.

– Jag uppfattar inte att man ska vara orolig. Det satsas väldigt mycket resurser från oss och jag vet att kommunen lägger väldigt mycket resurser på det här. Vi ska ta det här på största allvar och se till att det här inte blir ett eskalerande problem, säger Per Ågren lokalpolisområdeschef i Västerås.

Antal bilbränder tidigare år:

Antal personbilar som varit anlagda med uppsåt som räddningstjänsten har ryckt ut till i Västerås kommun:

2011: 35

2012: 53

2013: 54

2014: 57

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västerås

Mer i ämnet