Hästen är viktig för samhällsekonomin i länet. Foto: SVT

Hästar ger omsättning i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Hästnäringen fortsätter att vara stark i Västmanland. Ridskolan Strömsholm är en av tre riksanläggningar i landet och omsatte 60 miljoner kronor förra året.

Tillväxten av hästar har femfaldigt ökat de senaste 40 åren. Det innebär att efterfrågan på arbetskraft också stiger. I Sverige finns i dagsläget drygt 360.000 hästar och de ger runt 25 000 arbetstillfällen.

Ridskolan Strömsholm är ett nav för hästnäringen i Mellansverige. Skolan ligger i Hallstahammars kommun i Västmanland, på gränsen till Sörmland.

Hästnäringen i Västmanland

– Det är unikt att vi har en riksanläggning där vi utbildar alla ridlärare för våra ridskolor. På så sätt får vi en gemensam grundsyn för hur vi ska ta hand om våra hästar, säger Jens Fredricson som är en av våra mest framgångsrika hoppryttare och lärare på Ridskolan Strömsholm.

900 ridklubbar i landet

Ridskolan Strömsholm är en utbildningsanläggning för Svenska Ridsportförbundet och en mötesplats för hästnäringen i Sverige.

– Vi driver forskning och utveckling och är en referensanläggning för alla 900 ridklubbar i Sverige, säger Jan Andersson som är vd på Ridskolan.

Ridskolan Strömsholm omsatte närmare 60 miljoner 2014. Här finns bland annat 250 hästar, specialistdjursjukhuset och huvudkontoret för en riksomfattande veterinärkedja.

Ridskolan har ett nära samarbete med kringliggande företag och inte minst med kommunen som bedriver verksamhet på området. Kommunen är engagerad i bolag som står för utveckling både inom fastigheter och besöksnäring på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästnäringen i Västmanland

Mer i ämnet