Foto: TT

Unik prematurvård i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

För tidigt födda barn får unik vård i Västerås. Sedan i höstas finns nämligen möjligheten för föräldrarna att bo i samma rum som de små från och med dag ett, och vara delaktiga i vården under hela vistelsen på sjukhuset.

– Det är otroligt värdefullt både för barnen och föräldrarna, säger Anna Lindén som är enhetschef på prematuravdelningen på sjukhuset i Västerås.

– Vi har sedan länge varit måna om att skapa så mycket närkontakt mellan de nyförlösta kvinnorna med sina barn som möjligt, men nu har vi tagit ett steg till, fortsätter hon.

När prematuravdelningen på sjukhuset i Västerås byggdes om i höstas planerade man utifrån att kunna erbjuda föräldrarna till för tidigt födda barn att vara nära sina bäbisar från allra första början. Rummen gjordes om och blev rymliga så föräldrarna kan bo bredvid barnet, även om det ligger i kuvös.

– I de flesta sjukhusen är barnen i en intensivvårdssal när de ligger i kuvös. Vi har nu möjlighet att låta föräldrarna bo i samma rum som de små, säger överläkaren Birger Malmström.

– Forskningen visar ju hur viktigt det är för framför allt barnen att inte behöva separeras från sina föräldrar i detta tidiga och sköra skede i livet, tillägger han.

Han slappnar av och trivs

En av familjerna som just nu vistas på prematuravdelningen i Västerås är Elin Holmroos och Mattias Qvist med lilla Liam. De nyblivna föräldrarna tycker det är ovärderligt att vara nära sitt barn trots att Liam behöver intensivvård.

– Så fort vi har hud mot hudkontakt med vår son blir han lugnare och behöver inte syresättas på samma sätt. Han slappnar av och trivs, säger nyblivna pappan Mattias Qvist.

Varje år vårdas 250 nyfödda barn på prematuravdelningen i Västerås. Liam är ett av de barnen. Han föddes i vecka 26 – vid den tidpunkten vägde han bara 800 gram. Tack vare samvårdssatsningen fick föräldrarna vara i samma rum som Liam trots att han låg i kuvös.

– Det skulle kännas hemskt om vi inte fick vara med vårt lilla barn hela tiden nu. Situationen är ju speciell och både vi och Liam mår helt enkelt bäst av att kunna vara tillsammans, säger Liams mamma Elin Holmroos.

En av landets modernaste

Möjligheten till samvård gör prematuravdelningen i Västerås till en av Sveriges mest moderna i sitt slag. Och redan nu, kort efter ombyggnationen, finns det nya planer på att förbättra avdelningen ytterligare.

– Vi sneglar lite på satsningar som görs på sjukhus i andra länder som går ut på att låta föräldrarna vara ännu mer delaktiga i vården och som ger riktigt bra resultat, säger överläkaren Birger Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.