Foto: SVT arkiv

Utredning om dödsfall vid polisingripande läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen kring det uppmärksammade fallet då en 28-årig man på en psykiatriavdelning i Västerås avled läggs nu ned. Det går inte att bevisa att någon av de inblandade poliserna gjort sig skyldiga till brott enligt chefsåklagaren.

Det var i december 2014 som en 28-åring man på vuxenpsykiatrin i Västerås omkom efter ett polisingripande. Polis kallades till avdelningen då personal behövde hjälp med att bälta mannen som fått en tillfällig psykos.

Fem poliser och en ordningsvakt stängde in sig i rummet med 28-åringen. Efter tio minuter hade han slutat andas.

Använde pepparspray

Polisen hade fått uppgifter om att mannen var mycket aggresiv och att han hade ett farligt föremål till hands. Fysiskt våld och pepparspray användes för att få kontroll på 28-åringen.

Händelsen har blivit mycket uppmärksammad och bland annat har Sveriges Radio granskat fallet. En förundersökning om tjänstefel lades först ned. Undersökningen återupptogs dock i oktober 2015 då avseense vållande till annans död. Detta eftersom nya uppgifter från sjukhuset tillkommit.

”Går inte att slå fast dödsorsak”

Men nu meddelar chefsåklagaren Lena Lithner att förundersökningen om vållande till annans död läggs ned.

Enligt rättsläkarens utredning kvävdes mannen av sina egna spyor. Men det går inte att slå fast att polisens våld orsakat mannens död, skriver chefsåklagare Lena Lithner i sin beslutsmotivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.