Foto: Madeleine Longo/SVT

Vänligare trafik efterfrågas

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren och hösten kommer Västerås Trafiksäkerhetsförening att genomföra ett projekt för att undersöka hur västeråsarna beter sig i trafiken genom att mäta och kontrollera.

Syftet med projektet är att göra trafikanterna medvetna om de regler som finns. De kommer att genomföra mätningar och kontroller inom fem observationsområden under två timmar och vid fyra olika tillfällen.

Räknar blinkers

Västerås Trafiksäkerhetsförening kommer att mäta hastigheter, där maxhastigheten är 30 km/h i tätort, räkna användningen av blinkers vid sväng i rondell eller annan korsning, kontrollera cyklisternas och bilförarnas stopp vid stoppskylt, körning mot gult ljus och rött ljus i signalreglerad korsning och efterlevnaden av högerregeln.

– Tanken är att få trafikanter att ändra attityd. Det är för många som kör efter egna regler och jag tycker att det har blivit sämre, säger Sven-Gunnar Wallin, ordförande för Västerås Trafiksäkerhetsförening.

Hoppas på diskussion

Sven-Gunnar Wallin berättar för SVT att under tidigare undersökningar har 85 procent av cyklisterna inte stannat vid stoppskylt, vilket han själv ser som något uppseendeväckande.

– Det är som att cyklisterna inte vet att man ska stanna vid stoppskylt. I princip alla bilar stannar, säger han.

Förhoppningen med projektet är att få igång en diskussion och få folk att bli mer riskmedvetna i trafiken.

– Jag hoppas även att polisen gör fler trafikkontroller framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.