Det avsågade hagelgeväret som 44-åringen använde när han hotade till sig en bil. Foto: Ur polisens förundersökning

Vansinneskörde och kidnappade kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Först misshandlade en kvinna grovt och tvingade med sig henne i en bil. Därefter misstänks han under vapenhot ha tvingat till sig en annan bil. Nu åtalas den 44-åriga mannen för en rad brott.

44-åringen, som är skriven i Dalarna, åtalas nu för människorov, grov misshandel, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt vapenbrott, försök till rån och grov vårdslöshet i trafik.

Det var den 20 december 44-åringen gav sig på en kvinna i Sala. Enligt åtalet slog han kvinnan i huvudet och på kroppen med ett däckjärn. Sedan tvingade han med sig henne i en bil – men kvinnan lyckades fly genom att hoppa av i farten.

Hotade med ett avsågat hagelgevär

44-åringen förstod att bilen skulle efterlysas och behövde snabbt en ny. På landet, utanför Skinnskatteberg, fick han syn på ett hus och åkte dit. Han ringde på dörren och när den äldre kvinnan i huset öppnade dörren möttes hon av ett vapen som var riktat mot henne.

Till en början förstod hon inte vad hon såg. Enligt kvinnan sa 44-åringen:

– Förlåt (eller ursäkta) att jag stör men jag vill låna dina din bil och lite kontanter.

Kvinnan sa att det inte gick. 44-åringen ska då ha upprepat sin fråga några gånger och sagt att han inte ville bli otrevlig.

Till slut gav hon med sig och 44-åringen fick hennes bilnycklar. Hon blev uppmanad att inte ringa polisen för då skulle han krocka bilen.

Blev skakig

Kvinnan larmade ändå polisen. I förhör har hon sagt att hon till en början inte blev rädd. Hon höll sig lugn och tror att det kan ha bidragit till att mannen höll sig lugnt. Det var först när hon larmade 112 som hon blev ”alldeles skakig”.

Flera polisbilar deltog i jakten på 44-åringen och på E18 i Köping försökte polispatrullen köra i fatt honom. 44-åringen körde vårdslöst och i hög fart, stundtals gick det runt 200 kilometer i timmen. Enligt åtalet har han gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Har erkänt

När han försökte köra om en lastbil körde han istället ner i diket och voltade flera varv genom viltstängslet och ut på en åker där han senare greps.

44-åringen har erkänt brott. I frivårdens personutredning av 44-åringen framgår att han mått dåligt den senaste tiden och orsaken till det är att han hamnat i ett spelmissbruk med stora skulder som följd.

Rättegången mot mannen inleds den 6 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.