Anna Maria Romlid vill höja kommunens lägstalöner så att ingen tjänar under 20 000 kronor. Foto: SVT

Vänsterpartiet vill skattehöja

Publicerad

Vänsterpartiet Västerås presenterade sin skuggbudget för 2017 på fredagen. Mest pengar satsas på vård, skola och omsorg som ska finansieras med en skattehöjning.

Mer personal inom äldreomsorgen, öka personaltätheten på fritids och förskola samt bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö för framförallt socialsekreterare. Det är några saker som Vänsterpartiet Västerås vill satsa mest pengar på under 2017. Men en ökad välfärd måste finansieras med en skattehöjning på 35 öre.

– Jag tror västeråsarna tycker att det är ok om man kan se att välfärden blir bättre, säger Anna Maria Romlid, vikarierande gruppledare för Vänsterpartiet Västerås.

Kommer man kunna märka av det då?

– Ja, det tror jag att man kommer kunna. Mer personal inom hemtjänsten och mindre barngrupper är ändå märkbara saker.

Långsiktig skattehöjning

Skattehöjningen skulle innebära 117 miljoner kronor. Att ta pengar från andra områden är inte aktuellt enligt Romlid.

– De flesta områden har redan rationaliseringskrav så jag ser inga möjligheter att plocka pengar från andra områden. Vår budget har inga rationaliseringskrav, men om vi ska kunna satsa på vård, skola, omsorg så måste vi finansiera det med en skattehöjning. Däremot vill vi inte ha ytterligare skattehöjningar, det här ska vara långsiktigt, säger Romlid.

Höjd lägstalön

Budgeten innehåller satsningar på förbättrad arbetsmiljön och arbetsvillkor. Det är framförallt löner för modersmålslärare och socialsekreterare som ska höjas eftersom de generellt ligger lågt. Min man villl höja lägstalönerna så att ingen kommunanställd tjänar under 20 000 kronor. Satsningar på arbetsmiljö avser framförallt socialkontoren. 

Ökad personaltäthet

Vänsterpartiet föreslår en ökad personaltäthet på fritids och förskolor trots att det idag råder brist på utbildade personal inom förskolan i Sverige. Romlid tror att mer pengar ska kunna locka utbildad personal till Västerås.

– Har man inga pengar så anställer man inte heller mer förskolepersonal. Mer pengar ger mer möjligheter, trots en viss brist på personal. Har man pengar så kan man locka till sig personal, säger Anna Maria Romlid, vikarierande gruppledare för Vänsterpartiet Västerås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.