Vårblommor, krokus och vintergäck. Foto: TT

Vårarna allt varmare i Sverige

Publicerad

Medeltemperaturen i Sverige har stigit med tre grader under mars—maj sedan 1860, och våren anländer nu omkring tio dagar tidigare jämfört med 1960-talet.

Mest slående är kurvan över temperaturerna i landet under de tre vårmånaderna. När mätningarna startade 1860 var medeltemperaturen omkring 2 grader. I dag ligger den på 5 grader, visar SMHI:s statistik.

Det mesta av uppgången har skett sedan slutet på 1980-talet. Orsaken, enligt de flesta forskare, är till största delen människans utsläpp av växthusgaser.

– Tre graders höjning är väldigt mycket. En naturlig variation skulle inte bjuda på det spannet, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

Tidiga vårar

Det är också tydligt att vårens ankomst har tidigarelagts. Det mest säkra måttet är starten på vegetationsperioden, det vill säga datumet då snittemperaturen når 5 plusgrader. I Syd- och Mellansverige inföll starten runt 20 april under 10-årsperioden 1961—1970 då den här typen av mätningar startade. I dag infaller den runt den 11 april — en skillnad på tio dagar.

I norra Sverige ses samma mönster, fast ännu tydligare. I dag startar vegetationsperioden två veckor tidigare jämfört med för 50 år sedan.

Fler värmerekord

Dessutom kommer värmerekorden med tätare mellanrum jämfört med för 30 år sedan.

– De kommer oftare nu, och det blir samtidigt allt glesare mellan köldrekorden, säger Sverker Hellström.

Att våren infaller tidigare märks också i fågelvärlden. Mätningar vid Ottenby fågelstation på södra Öland visar att flyttfåglarna nu anländer i genomsnitt fem dagar tidigare jämfört med situationen i slutet på 1970-talet. De arter som tidigarelagt sin ankomst mest är gransångare (i genomsnitt 11,1 dagar tidigare), svarthätta (10,5 dagar), gulsparv (8,9 dagar) och rödhake (8, dagar).

Fakta: Våren

Våren är övergångsperioden mellan vinter och sommar i områden med tempererat klimat eller polarklimat.

I Sverige definieras våren på flera olika sätt. Meteorologiskt anses våren ha anlänt det första dygnet under en period då dygnsmedeltemperaturen överstiger 0 grader Celsius sju dagar i följd.

Det finns även en kalendarisk definition på våren som avser månaderna mars, april och maj.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.