Vård av diabetespatient på vårdcentral brast

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en vårdcentral i Västerås för passivitet i ett fall med en kvinna med diabetes.Något som ledde till stor viktminskning och krampanfall.

Enligt IVO har en vårdcentral i Västerås under flera år brustit i uppföljningen av en kvinna med diabetes. Kvinnan bodde på ett äldreboende och diagnostiserades med diabetes typ två 2011.

Tappade mer än 30 kilo

När kvinnan besökte vårdcentralen så fick hon enligt IVO inte tillräckliga undersökningar och provtagningar. Detta ledde till att kvinnan tappade kraftigt i vikt, mer än 30 kilo. Kvinnan blev allt sämre vilket också ledde till ett krampanfall under hösten 2015 som gjorde att hon hamnade på akuten.

Kritiken från IVO gäller även de medicinändringar som gjordes sedan kvinnan tagits akut till sjukhus med kramper och mycket lågt blodsocker.

Insatserna på äldreboendet är under granskning även i ett annat ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.