Bilden är tagen från en fritidsbank i Skåne. Foto: Helene Blob

Nu öppnar Västerås första fritidsbank

Uppdaterad
Publicerad

För att bidra till en hållbar miljö och ge fler möjlighet att prova på olika fritidsaktiviteter öppnar Västerås första fritidsbank – ett bibliotek för sport- och fritidssaker.

Under lördagen arrangeras en insamling av material till Västerås första fritidsbank, ett bibliotek för sport- och fritidsattiraljer. I Västmanland finns sedan tidigare en i Sala.

Gratis att låna

Idén är att bidra till en mer hållbar miljö och ge fler möjlighet att prova på sporter. Förhoppningen är att allt från fiskespön och skidor till fotbollskor framöver ska finnas tillgängligt. Alla får låna och allt är gratis. Lånetiden är två veckor.

– Jag är väldigt glad och stolt över att vi kan öppna Fritidsbanken här i Västerås. Det är en unik lösning som ger såväl barn som vuxna fina möjligheter att testa på olika idrotter och fritidsaktiviteter, säger Hans Stergel, ordförande i nämnden för idrott- och friluftsliv i ett pressmeddelande.

Uppmanar till rensning

Västerås stad uppmanar invånare att rensa i förråd, garage- och vindsutrymmen för att hitta utrustning som sällan används.

Den som vill bidra kan på lördag lämna in relevant material vid Fritidsbankens lokaler på Bäckby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.