Foto: Markus Schreiber/TT

Västerås tar brons i miljörankning

Publicerad

Av 248 kommuner hamnar Västerås på tredjeplats i en ny miljörankning. Kommunalrådet Magnus Edström sörjer inte förra årets förstaplats utan menar att det här visar att kommunen gör något rätt på miljöfronten.

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som för nionde året i rad rankar svenska kommuners miljöarbete. Förra året rankades Västerås som bästa kommun, i år blir det en tredjeplats istället.

– Det är bra ändå, det visar att vi ligger där uppe i kommuntoppen och det brukar vara jämt bland de bäst rankade, säger Magnus Edström, miljöpartistiskt kommunalråd i Västerås. 

Är det här någon mätning som spelar någon roll?

– Jo, men det är en indikator på att vi gör något rätt. Sen om vi är etta, trea eller femma spelar mindre roll, säger han.

Enkäter avgör

Magnus Edström framhåller gärna kommunens miljöarbete med klimatsmart mat i skolor och på äldreboenden, energieffektivisering och satsning på en samhällsplanering som bygger bort bilberoendet.

Rankningen går till som så att alla kommunerna får svara på en enkät med 23 miljörelaterade frågor. Bland annat får de svara på hur de jobbar med FN:s hållbarhetsmål, hur man informerar kommuninvånarna om avfallssortering och återbruk samt om det finns placeringsdirektiv som utesluter investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan.

Många kommuner deltog

Utifrån enkätsvaren görs en mätning av kommunernas aktivitets- och ambitionsnivå på miljöområdet. I år har 248 kommuner av 290 deltagit i rankningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.