Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Västeråsarnas hårda dom: Vår stad är ödslig och grå

Uppdaterad
Publicerad

Genom projektet ”Tyck om din innerstad” har Västerås stad samlat in över tusen västeråsares synpunkter om innerstadens miljö – och det var många som ville ha mer mys och grönska.

Det bästa med Västerås innerstad, enligt de invånare som har lämnat in sina omdömen, är restaurangerna, parkerna, evenemangen och aktivitererna.

Men det finns mycket kvar att önska, tycker många. Staden upplevs som tom, ödslig och grå. Man vill ha fler butiker, sittplatser och barnvänliga aktiviteter som till exempel en centralt belägen lekplats.

Nu ska materialet analyseras

Bänkar med namn på kända personer, en skulpturpark och ett tak över hela Sigmatorget är några av förslagen som har kommit upp.

– Nu ska vi fortsätta att analysera och sammanställa materialet. Vi ska fortsätta att fördjupa oss i några ämnen och vi söker även upp de grupper som vi har saknat lite i dialogen – till exempel ungdomar och nyanlända, säger projektledaren Anna Jägvald i ett pressmeddelande.

Projektet syftar till att ta fram en målbild för Västerås innerstad till år 2050. Synpunkterna har samlats in bland annat genom seminarier, workshops och webbenkät.

Västeråsarnas favoritplatser

Djäkneberget

Vasaparken

Rudbecksparken

Färjkajen

Östra hamnen

Lögarängen

Området kring Domkyrkan

Botaniska trädgården

Källa: Tyck om din innerstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.