Vill se krafttag mot sexuella trakasserier i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella ofredanden har normaliserats och blivit ett vanligt inslag i ungdomars skolvardag. Nu vill politiker i Västerås se krafttag.

I ett nämndinitiativ kräver Moderaterna och Liberalerna i Västerås att stadens skolor ska ha en förebyggande plan och en åtgärdsplan mot sexuellt ofredande i skolan.  

– Det har uppenbarligen skett en form av normförskjutning i denna fråga. Det menar vi är farligt för vårt samhälle och naturligtvis något som Moderaterna och Liberalerna ser mycket allvarligt på. Skolan ska vara en trygg plats för alla som vistas där, säger Caroline Högström (M), andre vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i ett uttalande.

Flest i skolan

De hänvisar till en rapport som polisen publicerade i maj 2016 som bland annat visar att de flesta som utsätts är flickor under 15 år, men att det även förekommer mot pojkar. Rapporten visar att skolan är den offentliga miljö i vilken de flesta fysiska sexuella ofredandena sker.

Del av vardagen

I rapporten beskriver ungdomar hur sexuella ofredanden blivit normaliserat och att det därför ständigt pågår i vardagen.

Partierna vill att grundskolenämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden säkerställer att varje kommunal skola arbetar efter en förebyggande plan mot sexuellt ofredande, samt en åtgärdsplan om någon blir utsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.