Foto: SVT

Ökad risk för viltolyckor under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Både jakt och brunstperiod för älg gör det mer troligt att djur dyker upp på vägarna. Under veckan uppmärksammar bland andra Älgskadefondsföreningen och polisen farorna – och ger tips på hur olyckor kan undvikas.

Under förra året skedde 48.000 viltolyckor på svenska vägar. Hösten är en särskilt olycksdrabbad period och därför är Älgskadefondsföreningen ute med en viltkrockssimulator för att upplysa om farorna.

– Nu börjar älgjakten, det är hundar och människor ute i skogen och dessutom är det brunstperiod för älgen. Skymning och gryning är då det gäller att vara som mest uppmärksam, säger Per Strömbäck på polisen.

900 olyckor hittills i år

Hittills i år har närmare 900 viltolyckor skett bara i Västmanland. Vanligast är att rådjur är inblandat, följt av älg och vildsvin. Vissa av länets vägar är extra olycksdrabbade.

– Vi har vägen mellan Skultuna och Sala, och även länsväg 233 mellan 66:an och Skinnskatteberg som drabbats av många olyckor, säger Per Strömbäck.

Tipset: Håll hastigheten

Polisens främsta tips till förare är att hålla hastigheten, hålla avståndet och vara alert bakom ratten. Skulle man vara inblandad i en viltolycka med ett vildsvin så gäller extra försiktighetsåtgärder.

– Ofta så dör de inte eftersom de väger uppåt 200 kilo. Blir de skadade är de inte glada, så går man ur bilen gör man det på egen risk, för de anfaller, säger Strömbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.