Foto: TT

Lömska isar gör utflykten farlig

Publicerad

Nu är många isar väldigt lömska och det kan vara livsfarligt att ge sig ut på sjöar och skärgårdsvikar, främst i de södra- och mellersta delarna av landet.

– På morgonen kan isen vara tjock och fin, en halvtimme senare rena issörjan. Tjockleken kan också skilja sig åt på små ytor, en meter bort kan det vara tunn is, säger Johan Söderlund på Svenska Livräddningssällskapet.

Främst söderöver fräts nu isarna från ovansidan av sol och värme, samtidigt som det allt varmare vattnet tär på isarna underifrån.

Visserligen är de lokala variationena stora. På många håll kan isarna frysa ihop under nattkyla och vara stabila under morgonen, men någon timmes dagsmeja kan göra isen porös och farlig igen. 

16 döda i isolyckor i fjol

– Det innebär till exempel att isen kan brista vid land. Är du ute på isen kan det alltså vara svårt att ta sig in till land igen, säger Åsa Janson på Svenska Livräddningssällskapet.

Extra farliga platser är bland annat sund, bryggor, vassområden, in- och utlopp.

– Man ska inte vara ensam på isen. Dessutom ska utrustningen vara rätt – som ispiggar, ispik och Hansalina, säger Åsa Jansson.

– I fjol omkom 16 personer i isolyckor, men i snitt omkommer elva personer i isolyckor årligen, säger Johan Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.