Moderaten Anna König Jerlmyr, oppositionsråd i Stockholm, anser att många separerade pappor med bra inkomster borde betala mer i underhållsbidrag än vad de gör i dag. Foto: TT

M vill göra om underhållsstödet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att fler separerade föräldrar tar större ekonomiskt ansvar för sina barn.

Därför vill partiet göra om underhållsstödet.

En arbetsgrupp inom M har skissat på ett nytt system. I dag är tanken att föräldrar kommer överens om hur stort underhållsbidrag föräldern som inte har barnet boende hos sig ska betala.

”Oftast ensamstående mammor”

Arbetsgruppens ordförande Anna König Jerlmyr pekar på att om föräldrarna inte kommer överens så är det vanligaste att föräldern som har barnet boende hos sig nöjer sig med att gå till Försäkringskassan för att få det garanterade underhållsstödet på 1.273 kronor.

– Oftast är det ensamstående mammor som lever med väldigt små marginaler, säger König Jerlmyr.

Nytt underhållsstöd

Nu vill M införa ett nytt underhållsstöd som tydligare utgår från levnadsstandard, till exempel genom en procentsats på taxerad inkomst, hos den frånvarande föräldern. För att föräldern med barnet ska slippa gå till domstol för att få ut mer än dagens garanterade belopp så ska Försäkringskassan ha uppdraget att räkna ut det nya stödet, betala ut det och sedan kräva i motsvarande belopp från den frånvarande föräldern. Hur stort det nya stödet bör vara har M inte tagit ställning till.

Partisekreteraren Tomas Tobé tror att de som kommer att vara emot förslaget framförallt blir män som inte ville betala mer.

Fakta: Underhållsstöd

Separerade föräldrar som inte delar på barnets boende ska komma överens om underhållsbidrag

Går inte det eller om den frånvarande föräldern saknar inkomst kan man få underhållsstöd

Lägsta garanterade belopp från Försäkringskassan är i dag 1 273 kronor i månaden.

Regeringen planerar att höja garantinivån med 300 kronor i höst

Antalet bidragsskyldiga föräldrar var i december 2014 nästan 131 000

Av dem var 114 000 män.

Källa: Försäkringskassan/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.