Många har stomi i onödan

Publicerad

Många tarmpatienter har en ”påse på magen” (stomi) – helt i onödan. Forskarna misstänker att patienterna inte vet att tarmen kan rekonstrueras.

I Sverige tvingas varje år cirka 280 patienter med svår inflammatorisk tarmsjukdom få sin tjocktarm bortopererad, vilket ofta resulterar i att han eller hon får en stomi. En rekonstruktion av tarmen kan dock göra att patienten slipper stomi, enligt Dagens Medicin.

”De har bättre livskvalitet”

Men av de patienter som opererades mellan 2000 och 2009 fick bara 43 procent av patienterna en rekonstruktion. Det visar en kartläggning av forskare vid bland annat Karolinska universitetssjukhuset och Linköpings universitetssjukhus.

– Vi trodde att det skulle vara fler än så här. Forskning har tidigare visat att patienter som genomgår en rekonstruktion har bättre livskvalitet än patienter med stomi, säger Caroline Nordenvall, en av forskarna bakom studien.

Kan bero på dålig information

Forskarna misstänker att anledningen är att patienterna helt enkelt inte vet att tarmen kan rekonstrueras.

– Jag har svårt att tro att det är så många som aktivt säger nej till rekonstruktion. Att så många vill ha sin stomi kvar. Jag tror i stället att det kan bero på att vi kirurger och gastroenterologer inte informerar patienterna om det, säger Pär Myrelid vid Linköpings universitetssjukhus till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.