Många vill bo utanför innerstaden

Publicerad

Fler än hälften av invånarna i Sveriges storstäder föredrar att bo i förorten framför innerstaden, visar en studie som opinionsinstitutet United minds gjort på uppdrag av byggföretaget NCC.

Av de 1 022 personer från Stockholm, Göteborg och Malmö som ingick i studien svarade 61 procent att de helst bor i en förort, skriver dn.se.

– Det var lite förvånande. Men samtidigt är det väl tur att inte alla vill bo i stadskärnorna, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC, till tidningen.

Det som lockar är det lägre priset, lugnet och närheten till grönområden. Dock anser många att det i så fall är viktigt att ha goda kommunikationer.

Undersökningen visar också att 76 procent tycker att det är dyrt med boende och ungefär lika många anser att man måste bygga billiga bostäder. Fler än hälften anser dessutom att de saknar makt över att bestämma var och hur de ska bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.