Nu är Margareta frisk och lever i sin tvårummare i centrala Östersund. Men förra sommaren var svår. Foto: SVT

Margareta Nilsson, 84, om värmeböljan: Det var gräsligt

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommarens välmebölja var hemsk för Margareta Nilsson, 84, som låg på sjukhus.

– Personalen var duktiga på att ge mig saft eller mjölk och de drog för gardinerna. Dörren till korridoren var öppen så vi fick luft, annars hade vi kvävts, säger hon.

Margareta Nilsson sitter på den regnvåta uteplatsen. Försommaren är kylig i Östersund och förra sommarens rekordvärme ter sig avlägsen. Men Margareta längtar inte tillbaka.

– Förra sommaren var jag dålig och orkade ingenting. Det var gräsligt att vara så gammal och sjuk att jag inte kunde komma undan värmen, minns Margareta.

När värmeböljan drabbade Östersund var Margareta inlagd på lasarettet. Hennes sjuksal blev outhärdligt varm när solen stekte in genom de stora södervända fönstren. Sjukhuset saknade effektiv kylanläggning i den del där Margareta låg, men personalen gjorde sitt bästa för att lindra plågan.

De försökte kyla ner Margareta genom att badda henne med blöta tvättlappar.

– De var duktiga på att ge mig saft eller mjölk och de drog för gardinerna. Dörren till korridoren var öppen så vi fick luft, annars hade vi kvävts.

Kan vara i skuggan

Nu är Margareta frisk och lever i sin tvårummare i centrala Östersund. Lägenheten skuggas av träd och har fönster både åt väster och öster, det innebär att hon kan välja att vara i skuggan om det blir varmt. Hon har också möjlighet att vädra korsdrag. Men solskyddet kunde bli bättre.

– Jag saknar parasoll på uteplatsen och på balkongen. Det måste jag skaffa själv, men det kostar mycket och jag har så stora utgifter för hyran och hemtjänsten, säger Margareta.

För lite görs

Margareta är kritisk mot att så lite görs för att äldre och sjuka ska slippa lida under värmeböljorna.

– När man är ung och frisk är det trevligt med värme, men inte alltid när man är gammal. De som bygger och planerar måste börja tänka till hur man ska kunna ordna så att också vi gamla ska klara av värmen när den kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.