SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Margit Silberstein: Starka krafter mot invandring

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anna Kinberg Batra har i grunden samma inställning till invandring som Fredrik Reinfeldt. Hon har en stor utmaning framför sig när hon tvingas förhålla sig till ett parti där alltfler kräver en flyktingpolitik som begränsar människors möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige, det skriver SVT:s kommentator Margit Silberstein.

Fredrik Reinfeldts glöd och starka övertygelse att Sverige ska vara ett land med öppna gränser för människor på flykt fortplantade sig inte i hela partiet. Alla de som knutit näven i fickan och hållit mer eller mindre god min låter nu missnöjet komma ut öppet. Frågan är hur Anna Kinberg Batra ska hantera vreden och kraven på en stramare flyktingpolitik.

Reinfeldt blev en ikon

Det fanns ingenting som kunde få den vanligtvis så kontrollerade Fredrik Reinfeldt att explodera som när han gick till attack mot Sverigedemokraterna för deras syn på invandring och människors lika värde. Reinfeldt har blivit en ikon, inte minst utanför sitt parti, för sitt engagemang för en generös flyktingpolitik. Men det har nu blivit tydligt att glappet mellan ledaren och hans parti vart stort och djupt. Och att den starke och framgångsrike Reinfeldt skrämde delar av partiet till tystnad. Därför kommer motreaktionen med kraft nu när Reinfeldt dragit sig undan offentligheten för att i avskildhet skriva sina memoarer.

Moderatenkäten

Ville stänga ute SD

Reinfeldts kompass när det gäller flyktingar och invandring pekade förmodligen i samma riktning under en lång tid. Men den kom till konkret uttryck när han efter valet 2010 gjorde en överenskommelse med Miljöpartiet om flyktingpolitiken. Det var en uppgörelse mellan Miljöpartiet, riksdagens mest flyktingvänliga parti och Moderaterna som tidigare av tradition krokat arm med Socialdemokraterna i en mera återhållen flyktingpolitik. Syftet med det oortodoxa samarbetet var att hålla Sverigedemokraterna utanför allt inflytande när det gäller flyktingar och invandring.

Världsläget allt värre

Sedan dess har krigen och mördandet i världen, framförallt i Syrien, bara blivit värre. Migrationsverket har reviderat prognoser och Sverige har blivit det land i EU som tar emot flest flyktingar per capita. Reinfeldt har hela tiden stått upp för Sveriges hållning medan hans partikamrater ute i kommunerna har känt sig oförstådda och överkörda när de mer eller mindre motvilligt tagit emot flyktingar utan att ha resurser att ge de flyende människor drägliga förhållanden. Förre migrationsministern Tobias Billströms uppmärksammade tal om volymer för ett par år sedan var ett försök att gå kommunpolitikerna till mötes.

Förlorade många väljare

Den tillträdande partiledaren Anna Kinberg Batra har hittills inte avvikit från Reinfeldts linje. Men hon svarar otydligt på frågor om Moderaterna vill strama åt möjligheterna för flyktingar i Sverige att förenas med sina anhöriga. Det finns en motion i riksdagen undertecknad av bland andra förra arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, som förespråkar det.

I förra valet förlorade Moderaterna många väljare till Sverigedemokraterna. Om lite drygt tre månader ska en nyvald moderatledare ge sig ut i en valrörelse där Sverigedemokraterna aviserat att de ska göra valet till en folkomröstning om invandringen. Även om Anna Kinberg Batra i grunden har samma inställning till invandring som Fredrik Reinfeldt har hon en stor utmaning framför sig. Hon tvingas att förhålla sig till ett parti där alltfler höjer rösten och kräver en flyktingpolitik som begränsar människors möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Moderatenkäten

Mer i ämnet