En vaccinationsspruta mot ebola överlämnas till läkaren. Foto: SVT Niclas Berglund

Vaccin ger nytt hopp i kampen mot ebola i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

27.000 liberianer ska vaccineras med ett tidigare okänt vaccin som ska skydda mot ebola. Den sista fasen i ett omfattande försök väcker både hopp och frågor. ”Det är mycket bra att det sker, men det tog för lång tid att få igång det”, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa.

Hans Rosling är självkritisk och menar att världens experter inte var nog förberedda för att kunna stoppa ebolaepidemin tidigare.

– Vi som har varit experter på globala hälsofrågor har inte givit tillräcklig prioritet till ebola.

Hans Rosling menar att om det nya vaccinet nu fungerar kan man ha det nästa gång det blir ett utbrott. Även om det nu är så sent att man inte riktigt kan se effekten, kan man se om det finns några biverkningar eller inte.

– Och om man då kan vaccinera sjukvårdspersonal är mycket vunnet. Då kommer man mycket snabbare att kunna stoppa Ebolaepidemin.

Brist på sjukvårdspersonal

Kön av patienter ringlar lång utanför Redemption hospital i nordvästra Monrovia. Där står snoriga barn, svimfärdiga kvinnor och en gammal man som andas tungt.

I Liberia är medelåldern strax under 60 år och några av de vanligaste dödsorsakerna är hjärnhinneinflammation, komplikationer vid förlossningar, lunginflammtion, parasiter och malaria.

Efter ebolautbrottet har ännu fler dött i sjukdomar som är relativt lättbotade. En orsak är att nära 500 läkare, sjuksköterskor och sjukvårdspersonal dött av ebola i de drabbade länderna och att de överlevande inom sjukvården ofta inte vågat ta sig an patienter av rädsla för att själva bli smittade av ebola.

Ytterligare en orsak är att allt för många sjukvårdsanställda inte fått någon lön och därför strejkat. Ett vaccin mot ebolan är därför ett indirekt skydd mot andra sjukdomar.

”Pengarna betyder mycket”

Utanför ingången till Redemption träffar vi två bröder. Shimon Totete som ska vaccinera sig, men hans storebror Matthew tvekar.

– Om folk får reda på att jag är vaccinerad tror de att jag har ebola och undviker mig. Så jag vet inte om jag vill utsätta mig för det. Men jag följer Shimon för att se om allt går bra och om det gör det kommer jag nog också att vaccinera mig, säger Matthew Totete.

Bredvid honom sitter Amman Kelly, en 22-årig student.

– Jag tycker att informationen är motsägelsefull. Vi uppmanas att vaccinera oss, men vad händer om nåt går snett? Om vi blir sjuka? Jag har inte sett några garantier om att sjukhuset eller de som står bakom vaccinet kommer att hjälpa oss, säger Amman.

Inne på sjukhuset träffar vi Chris, en ung ensamstående trebarnsmor, som är tillbaka på kontroll efter att blivit vaccinerad några dagar tidigare.

– Vi får 40 US dollar. Det betyder mycket för mig, säger hon.

”Etiskt försvarbart”

Beslutet att utveckla ett vaccin togs av FN-organet WHO i augusti när ebolaepidemin exploderade och experterna fruktade att över en miljon kunde smittas inom de närmaste månaderna. Och den kommitté som utredde frågan slog fast att läget var så desperat att normala försiktigshetskrav gick att åsidosätta.

”Det är etiskt försvarbart att erbjuda oprövade metoder vars effektivitet och säkerhet på människor inte prövats som ett tänkbart botemedel”, skrev kommittén.

Men det betyder inte att de vacciner som nu testas i större skala är helt oprövade, bara att testperioderna är kortare och normala säkerhetskrav vid vaccintester sänkts. Innan vaccinerna testas på en större grupp, har de prövats på chimpanser, sedan på en mindre grupp människor och därefter på en ännu större grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.