Mats Knutson: En uppseendeväckande mätning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna pekas i dag ut som Sveriges största parti i en opinionsmätning av Yougov. Med största sannolikhet är detta fel. Däremot är det rimligt att anta att Sverigedemokraternas stöd i opinionen fortsätter att växa. Förklaringen är enkel. Partiets kärnfråga, invandringspolitiken, blir allt viktigare för väljarna samtidigt som de etablerade partierna uppfattas stå utan politiska lösningar.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Huvudproblemet med Yougovs opinionsmätningar är att de görs genom en så kallad självrekryterad panel dit intresserade kan anmäla sig och dessutom föreslå anhöriga och goda vänner att vara med.

Urvalet sker alltså inte slumpmässigt. Vi vet därför inte om de som svarar på frågorna utgör ett representativt urval av befolkningen. Det är ett skäl till att SVT normalt inte redovisar den här typen av opinionsmätningar.

Uppseendeväckande mätning

Yougovs mätning idag är dock uppseendeväckande. Den visar att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, och att partiet därmed gått om både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Det är inte troligt att partiet, som fick knappt 13 procent i förra valet, på mindre än ett år när nog har fördubblatssamtidigt som Socialdemokraterna och Moderaterna har gjort så stora väljarförluster, som mätningen visar.

Uppgången lär fortsätta

Däremot är det troligt att Sverigedemokraternas uppgång i opinionen fortsätter. Det handlar om en rad samverkande faktorer. I grunden är förklaringen att invandringsfrågan växt i betydelse för väljarna, och invandringspolitiken är Sverigedemokraternas kärnfråga.

Antalet asylsökande har ökat kraftigt de senaste åren och politikerna talar nu om en fördubbling av statsutgifterna för migration och integration. Samtidigt visar undersökningar att allt fler väljare anser att Sverige tar emot för många asylsökande.

Parallellt med detta pågår en debatt där kommunpolitiker klagar över att de inte klarar av tillströmningen, nu senast Malmös socialdemokratiska kommunalråd som menar att mottagandet har ”havererat”.

Flera faktorer

Utöver detta är tiggare numera en naturlig del i gatubilden, inte bara i storstäder utan också på många mindre orter i landet.

En tredje faktor är sommarens medialt uppmärksammade mord och sprängningar. I sitt sommartal i söndags talade statsminister Stefan Löfven om en sommar som ”präglats av en rad fruktansvärda våldsdåd”. Det här har förstås också påverkat opinionen. I de fall invandrare eller asylsökande varit inblandade har det fått stor spridning på sociala medier.

Debatten gynnar SD

Sammantaget är det rimligt att anta att allt detta medverkar till att stärka Sverigedemokraternas ställning i opinionen. I väljaropinionen har både Socialdemokraterna och Moderaterna klart lägre förtroende i invandringsfrågan än Sverigedemokraterna. Den debatt som pågår just nu gynnar alltså Sverigedemokraterna.

Troligt är alltså att när till exempel Sifo eller Novus presenterar sina traditionella väljarundersökningar inom kort så kommer vi att se en fortsatt uppåtgående trend för Sverigedemokraterna. Men att partiet skulle vara Sveriges största parti just nu, det är inte särskilt troligt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.