De politiska partierna vill gärna stötta invandrare att starta företag, men sparkrav slår till och minskar stödet till organisation som jobbat med frågan. Foto: TT

Mattan dras undan för organisation som hjälper invandrare starta företag

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från höger till vänster vill satsa på att få fler invandrare att starta företag.

Men nu när Tillväxtverket tvingas spara försvinner nära hälften av stödet till den organisation som jobbat med frågan sen 1990-talet.

Organisationen IFS har jobbat med att underlätta för utrikesfödda att starta företag sedan 1996. 2007 tog statliga Almi över rådgivningsverksamheten så i dag jobbar organisationen främst med att förändra attityder och ta fram nya metoder för att uppmuntra fler invandrare att våga ta steget och bli företagare. Men nu är det tveksamt om man kan fortsätta.

”Ett dråpslag”

Tillväxtverkets budget är 85 miljoner lägre i år vilket resulterat i att myndigheten i sin tur sänkt driftsbidraget till IFS med en miljon.

– Det är ett dråpslag för oss som är en sådan liten organisation. Vi vet i dagsläget inte vad som händer med oss som jobbar här eller med de projekt vi har på gång. Det blir väl en sotdöd, säger Rafael Bermejo, grundare och ordförande.

Märklig signal

– Jag tycker också det här ger en högst märklig signal om hur man ser på den här typen av frågor. Vi ser ju att det är hemskt många med utländsk bakgrund som inriktar sig på företagande och det här är ju att tala om för dem att det inte är viktigt. 

IFS delar varje år ut priset Årets nybyggare. 2013 var det skogsföretagaren Milan Rupertsson som fick ta emot priset som delas ut av kungen. Hon beklagar att organisationen nu hotas av nedläggning.

– Det är mycket synd. Det här priset visar ju att vi också kan göra saker här i Sverige som lyckas, säger hon,

Projekt avslutas

Samtidigt som bidraget till IFS skärs ner med 40 procent avslutar Tillväxtverket sitt eget program för företagare med utländsk bakgrund. De senaste tre åren har myndigheten vikt närmare 16 miljoner för insatserna enligt Näringsdepartementet.  

Enligt avdelningschefen Karin Hallerby ska Tillväxtverket även i fortsättningen prioritera invandrarföretagare men man har inga riktade program planerade i dagsläget. 

– Vi ska nå den här målgruppen i de ordinarie främjandesystemen för företagande. Vi följer upp hur det här fungerar för alla prioriterade grupper vilket inkluderar utrikesfödda, ungdomar och kvinnor, säger hon.

Centerledaren Annie Lööf är kritisk mot regeringen som hon menar borde ha prioriterat invandrarföretagarna i sitt regleringsbrev till myndigheten.

– Regeringen styr ju här. Man hade kunnat peka ut detta som en viktig verksamhet i de besked man lämnade till myndigheten vid årsskiftet och det har man uppenbarligen inte gjort.

Men att Tillväxtverket måste spara 85 miljoner beror ju på att det var er budget som gick igenom i riksdagen?

– Det fanns inga ökade anslag i den nuvarande regeringens budget heller. Allt handlar om prioriteringar. I ett läge där vi har behov av en förbättrad integration är det anmärkningsvärt att man drar ner just på de insatserna.

Näringsminister Mikael Damberg har inte varit tillgänglig för en intervju men enligt hans statssekreterare Eva Lindström har regeringen fullt förtroende för att Tillväxtverket använder sina anslag på ”klokast och bästa sätt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.