Mario vräks från lägret med sin familj

Uppdaterad
Publicerad

Polisen påbörjade i morse insatsen mot migrantläget i Malmö. Ett 30-tal poliser anlände tidigt på morgonen till den illegala boplatsen och aktivister släpades i väg. –Vi vill inte ha våld, säger Toktam Jahangiry, företrädare för aktivisterna till SVT Nyheter.

– Det är 2015 och detta är inte okej. De har inget annat ställe att vända sig till. Vi har har bland annat en gravid kvinna här och hon är jätterädd, säger Toktam Jahangiry.

Mellan 50 och 100 personer hade samlats utanför ingången till lägret inför polisens insats och aktivister hade lagt upp madrasser framför ingången.

Migrantlägret i Malmö

Ett 30-tal poliser kom till lägret i Sorgenfri, drog i väg aktivister som utövade passivt motstånd och flyttade bort madrasserna för att ta sig in.

Demonstranter höll fast dem som släpades i väg av polisen.

Vill inte kritisera polisen

SVT:s på plats uppger att det råder en mycket upprörd stämning utanför grindarna. En aktivist som släpats ut från lägret låg avsvimmad och undersöktes tidigare i morse av ambulanspersonal.

Hur tycker ni att polisen sköter det här?

– Vår kritik är inte mot polisen. Deras uppdrag är att avsluta det här som politikerna har tagit beslut om. Vi har markerat att det inte ska vara våld inblandat.

– Men det här är våra kvinnor och vi kommer att fortsätta att kämpa och vi kommer att fortsätta att säga att mänskliga rättigheter är det viktigaste vi har i det här landet.

Vad kommer att hända under dagen?

– Just nu är det enda vi vill att alla ska komma ut och att alla ska må bra.

Hur ska vi kunna sova på gatan?

En grupp av EU-migranter fick lämna lägret när polisens insats inleddes. De kunde bevittna avhysningen från den motsatta sidan av Nobelvägen.

– Min familj har bott härinne. Hur ska vi kunna sova här på gatan? säger Mario Loredeana.

Utanför avspärrningarna i Sorgenfrilägret sitter Franscesca från Rumänien. Hennes kamrater har gråtande släpats ut av polis. Nu har de ingenstans att ta vägen, enligt henne.

– Bara parken. Inget hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet