Foto: SVT

Migrationsverket: 80.000 asylsökande väntas

Uppdaterad
Publicerad

80.000 asylsökande flyktingar till Sverige innan årets slut. Migrationsverket höjer prognosen för andra gången i år.

Migrationsverket räknar nu med att 80.000, kanske till och med 89.000 flyktingar kommer att ha sökt asyl i Sverige innan årets slut.

Det är en uppräkning med 20.000 asylsökande sedan april.

– Det är ingen tvekan om att de som tar sin tillflykt till Sverige i dag är människor som flyr krig, tortyr och förföljelse. Och Sverige har i en enig riksdag beslutat att de människorna ska vi ge skydd, och det är precis där vi är i dag, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Fler väntas från Irak

Orsaken till ökningen är den tilltagande flyktingtrömmen från Syrien, men också en kraftig ökning från Eritrea och Somalia.

Migrationverket räknar också med att fler kommer från Irak under hösten på grund av de omfattande terrorhandlingarna som pågår där.

– Den stora utmaningen är att söka boenden till människorna under tiden de söker asyl. Vi tvingas nu handla upp tillfälliga boenden, något vi egentligen inte vill. Vi vill helst ha egna lägenhetboenden, säger Anders Danielsson

Bert Karlsson får mest

I dag finns 118 privata flyktingförläggningar i landet för tillfälliga asylboenden, med drygt 15.000 platser.

Om samtliga är belagda innebär det en kostnad till dom privata aktörerna på drygt 1,5 miljarder kronor.

Den största mottagaren är förre skivbolagsdirektören och ny demokratipolitikern Bert Karlsson. Han säger dock att verksamheten inte är någon stor affär ekonomiskt.

-– Det är inte så stora pengar, det är skitsnack och jag blir förbannad när ni håller på så där, säger Bert Karlsson.

Svårt att få kommuner att hjälpa

Migrationsverket menar att kommunerna nu måste ta ett mycket större ansvar när det gäller platser för asylsökande.

Flera kommuner i landet är dock tveksamma till att hjälpa till.

En kommun som under årtionden haft en tradition att ta emot flyktingar är Flens kommun i Sörmland med sina 16.000 invånare.

Kommunen har sedan nyår tagit emot 44 procent av alla flyktingar i Sörmland men nu säger man sig inte orka mer. Efter att en ny aktör öppnat ett boende med 120 platser i ett gammalt hotell på orten och ytterligare två stora förläggningar är på gång sä vill man sätta stopp.

– Migrationverket vägrar ha en dialog innan de tecknar avtal. I stället informerar man bara om att det kommer en ny förläggning. Vi blir överkörda, säger kommunalrådet i Flen Jan-Erik Larsson.

– Men det värsta är att det antyds från Migrationsverket att vi inte har empati och att vi inte vill ha hit flyktingar när vi säger i från. Dett trots att vi alltid ställt upp, tillägger Jan-Erik Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.