Det kan bli färre humlor på grund av de milda vintrarna. Foto: TT

Milda vintrar kan ge färre humlor

Uppdaterad
Publicerad

De milda vintrar som klimatförändringen för med sig kan göra att humlorna blir ännu färre än i dag, enligt en färsk doktorsavhandling. Humlebestånden har minskat under de senaste årtiondena.

Humlornas livsmiljöer har minskat och förändrats i och med att lantbruket har förändrats. Också användningen av insektgifter stör humlornas förökning, något SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Hotas av klimatförändringen

Men ett av de största hoten är klimatförändringen. Milda vintrar påverkar sannolikt bland annat längden på övervintringen. Humlornas tillgång till näring kan störas om en del av de växter som de livnär sig på blommar för tidigt.

Enligt avhandlingen vid Åbo universitet påverkar humledrottningens storlek hur bra den klarar sig efter att ha övervintrat. Stora drottningar klarar sig bättre än små. Större drottningar producerar också fler arbetshumlor.

Viktig för blåbären

Humlorna är en viktig pollinerargrupp på det norra halvklotet. De är till exempel den huvudsakliga pollineraren för blåbär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.