Foto: TT

Miljardmuta avslöjas i Jas-Gripenaffär

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsföretaget Saab betalade en miljard kronor till mellanhänder, kända för att ha varit inblandade i mutskandaler, i samband med Jas Gripen-affären med Sydafrika. Det avslöjar nu Expressen.

Tidningen har tagit del av hemligstämplade dokument från brittiska förhör som visar att Saab hade full insyn i upplägget med mellanhänderna.

Det var 1999 som Sydafrika beställde 28 nytillverkade exemplar av Saabs Jas 39 Gripen. Affären har kantats av misstänkta mutor, och diskussionerna har levt vidare i många år eftersom de sista planen levererades till Sydafrika så sent som 2012.

I affären hade Saab hjälp av samarbetspartnern BAE Systems – ett brittiskt försvarsföretag som Saab i efterhand lade skulden på. Nu visar det sig dock att Saab hade full insyn i BAE:s utbetalningar.  

I korthet handlade upplägget om att agenterna skulle få provision på summan Saab och BAE fick in på försäljningen av Gripen och det brittiska planet Hawk.               

Totalt skulle 7,25 procent av försäljningssumman gå till hemliga agenter – vilket motsvarar 13 miljarder kronor. Enligt brittisk polis har minst 940 miljoner kronor gått till arvoden som är att betrakta som mutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.