Foto: TT

Miljonregn för en digital framtid

Uppdaterad
Publicerad

Ett digitaliserat sågverk och verktyg skapade genom tredimensionella utskrifter. Det är några projekt i Örebro län som nu får ta del av statliga innovationspengar.

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som delar ut pengar till forsknings- och utvecklingsprojekt som skall få Sverige att bli ledande inom den digitala industrin.

Över två år fördelas 31 miljoner kronor på åtta projekt i landet, varav två finns i Örebro län.

Smart sågverk

Träförädlingsföretaget Moelven med fabriken Valåsen i Karlskoga kommer att ingå i projektet ”Det smarta digitala sågverket”. Projektet har tilldelats 4 miljoner kronor.

Sensorer i förädlingsprocessen och spårbarhet i produktionen ska optimera produktionsprocessen från råvara till färdig produkt.

Utskrift av anpassade verktyg

Fyra miljoner kommer Örebro universitet till del, tillsammans med flera stora företag, för att utveckla sätt att skriva ut användbara verktyg med hjälp av så kallad 3D-printing.

Det är en metod där man med hjälp av en ritning på en dator kan producera olika fysiska föremål genom så kallad additiv tillverkning. Med hjälp av utskrift av exempelvis metallpulver i tunna lager på lager kan nya, anpassade verktyg skapas.

Projektets mål är att hitta snabb och resurseffektiv design för att ta fram produktionsverktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.