Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP). Foto: TT

MP kan tänka sig att omförhandla avtal med Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kan tänka sig att omförhandla det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, säger vice statsminister, Åsa Romson (MP), till Ekot.

Allt beror på resultatet av förhandlingar med Socialdemokraterna.

Det nya beskedet innebär att Miljöpartiet nu ändrar sin tidigare ståndpunkt då man ville säga upp avtalet medan statsminister Stefan Löfven (S) ville omförhandla. Senast i går sa Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson, Valter Mutt, att det är en ”orimlig tanke” för partiet att Sverige skulle ha ett militärt avtal med Saudiarabien.

Saudiavtalet

Enligt uppgift till TT pågår inga skarpa förhandlingar mellan S och MP än, men frågan bereds. Särskilt svårt väntas det bli att enas om gråzonen kring produkter som både kan ha militär och civil användning.

– Vi har ännu inte fattat beslutet om hur vi ska ändra situationen från i dag, där vi är överens om att det avtal vi har inte är bra, säger Romson till Ekot.

Löper ut i maj

Avtalet som reglerar bland annat försvarsmaterial, logistik, överföring av militärteknologi och militär sjukvård, löper ut i maj. Det ska då antingen sägas upp skriftligt eller förlängas i fem år.

2012 avslöjades uppgifter att det inom ramen för avtalet fanns planer på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet