Foto: AP/TT

Misstänkta skattesmitare hängs ut i Schweiz

Publicerad

Schweiziska myndigheter hänger nu officiellt ut misstänkta utländska skattesmitare. Utländska skattemyndigheters begäran om hjälp mot misstänkt skattefusk publiceras nämligen som meddelanden i en officiell schweizisk tidning.

Det är den schweiziska Sonntagszeitung som först avslöjade fallen. Även svenskar finns med enligt den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung.

Det handlar sammanlagt om några hundra namn bland annat från Frankrike, Indien, Ryssland och Sverige. Många är från Tyskland – bland annat en släkting till den gamle tyska rikskanslern Otto von Bismarck.

Det som publiceras är alltså utländska skattemyndigheters önskemål om att få veta om en rad personer har gömt sina tillgångar i Schweiz. Anmälningarna från utlandet är riktade till den schweiziska skattemyndigheten ESTV.

Annan förklaring

Materialet publiceras i en schweizisk officiell tidning, som offentliggör meddelanden från myndigheter. Den kan ses som ett organ för den schweiziska regeringen.

Men från schweizisk sida förnekar man att det är frågan om att ställa folk vid skampålen. Den officiella förklaringen är en helt annan:

Schweiz gör detta för att hjälpa de misstänkta. Det är tänkt att det schweiziska offentliggörandet ska nå personerna i fråga som saknar adress i Schweiz.

Skattemyndigheten ger de efterlysta personerna chansen att inom tio dagar anmäla sig till myndigheten. De misstänkta ska få möjlighet att försvara sig, menar man i Schweiz.

Ska hållas hemligt

Schweiz har märkligt nog samtidigt ett villkor för att hjälpa utländska skattemyndigheter och det är att all data som lämnas över från Schweiz ska hållas hemliga – alltså fastän Schweiz själv hjälper till att peka ut misstänkta.

Denna metod att informera misstänkta har Schweiz bedrivit ända sedan början av 2012, men först nu har medier uppmärksammat det.

I meddelandena är alltså namn utsatta – utom för amerikanska medborgare.

Stulet material

En del av bankhemligheten i Schweiz har knäckts genom att till exempel tyska skattemyndigheter köpt stulet material från schweiziska banker, vilket väckt stor upprördhet i Schweiz.

Men från Schweiz sida säger man att de namn som nu lämnats ut inte har sin bakgrund i att de utländska myndigheterna använder sig av stulna uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.