35-åringen säger till SVT Nyheter att det enda radioaktiva han har hemma är uranfärgat glas, till exempel de här föremålen på bilden. Foto: Privat

35-åringen: ”Jag har uranfärgat glas”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har pratat med mannen som först misstänktes för brott mot strålskyddslagen efter en polisinsats i Ängelholm. – Det enda radioaktiva jag har är glas som är färgat med uran, säger 35-åringen.

Mannen berättar att han just fått tillåtelse att komma in i sitt hem efter polisinsatsen på Storgatan i Ängelholm. Polis, nationella bombskyddet, Strålsäkerhetsmyndigheten samt räddningstjänsten var inblandade.

Polisen fick tips

Mannen säger att han fick veta av polisen att de hade fått tips om att han hade radioaktiva föremål hemma hos sig.

– Det enda radioaktiva jag har är glas som är färgat med uran. Det kan man köpa på varenda loppmarknad. Men de glasen är kvar. Det enda de har tagit är min dator, säger 35-åringen till SVT Nyheter.

Mannen har blev förhörd och var först misstänkt för brott mot strålskyddslagen. Men polisen berättade sedan att man inte hittat något som tyder på att det skett ett brott, och 35-åringen är inte längre misstänkt.

Har handgranatsattrapper

Att polisen spärrade av gatan och kallade in nationella bombskyddet tror 35-åringen har att göra med att han har handgranatsattrapper hemma. Men även dessa lämnades kvar av polisen.

– Jag har sådana här handgranatsattrapper. De tog dem förra gången, så jag tror att polisen var rädda för dem igen. Men jag vet inte.

Dömdes för farligt experiment

Den 35-årige mannen dömdes för snart två år sedan för att ha försökt bygga en kärnreaktor på sin köksspis. Han dömdes till dagsböter på 13.600 kronor. Men han säger att han slutat med sådan verksamhet.

– Nej, det enda jag har är de här gröna glasen. Om det är något annat som det handlar om vet jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.