Foto: TT

Moderaterna hoppar av förhandlingarna om storregioner

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna hoppar helt av överläggningarna om nya storregioner. Partiet säger att de inte har fått gehör för sitt krav att låta folket säga sitt.

Moderaterna kommer inte längre att delta i förhandlingarna om att dela in Sverige i nya regioner. Anledningen är att Moderaterna anser att regionsindelningen är en fråga som inte bara ska diskuteras av politiker utan också måste ha stöd hos folket, men det är ett krav man inte har fått gehör för hos civilminister Ardalan Shekarabi (S), säger Andreas Norlén (M) till SVT Nyheter.

– Vi tycker inte att det är meningsfullt att fortsätta samtalen eftersom regeringen inte på något sätt har försökt gå oss till mötes.

”Borde avbryta frågan”

Norlén säger att Moderaterna har framfört ett antal krav, bland annat vill man ”invänta och beakta” de folkomröstningar som är på väg.

– Regeringen vill uppenbarligen forcera den här frågan och köra över de många människor som vill säga sin mening. Vår utgångspunkt är att demokratins spelregler bara ska ändras om det finns brett stöd i Sveriges riksdag. Regeringen har misslyckats med att få brett stöd för sin regionreform och borde därför avbryta arbetet med frågan, säger Norlén.

Regeringen ser nu ut att få sätta sitt hopp till Centerpartiet i frågan om nya regioner.

”Vi har i förhandlingarna ställt krav på en omfattande decentralisering. Regeringen har lämnat ett skriftligt förslag som vi i Centerpartiet nu noggrant ska analysera och ta ställning till. Sedan återkommer vi med ett svar till regeringen”, skriver Anders W Jonsson (C) till SVT Nyheter i ett mess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.