Moderaterna föreslår att socialtjänsten får ett nytt uppdrag, att stötta barnens skolgång, så att barnen går ut med godkända betyg. Foto: TT

Moderaterna: Socialtjänsten ska få större uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten måste bli mer aktiv i att stötta barn som växer upp i familjer med sociala problem. Det föreslår i dag Moderaterna på sitt ekonomisk-politiska seminarium under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

– Jag är jätterädd för att de sociala bekymmer vi i dag ser går i arv från generation till generation och då är det en offentlig uppgift att stoppa det i tid. Och skolresultat i nionde klass är A och O, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, till SVT Nyheter.

Mer tid i förskolan

Därför föreslår Moderaterna att socialtjänsten får ett nytt uppdrag, att stötta barnens skolgång, så att barnen går ut med godkända betyg.

Moderaterna vill också ge socialtjänsten i uppdrag att hjälpa familjer med sociala problem att välja en skola i ett bättre område, samt att barn som växer upp i socialt problematiska hem får mer tid i förskolan.

”Situation vi aldrig sett”

Ulf Kristersson (M) menar att det finns ett nytt och djupare utanförskap i Sverige i dag än bland tidigare generationer.

– Familjer som aldrig kommit in på arbetsmarknaden, bidragsberoende i andra och tredje generationen långa sjukskrivningar i andra och tredje generationen. Den situationen har vi aldrig sett i Sverige, menar Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.