Märren Tinna med sitt adoptivföl. Foto: RUV

Moderlöst föl adopterat via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Isländska sagor rymmer ofta motiv som hämnd och ond bråd död. Men den här historien om fölet som tidigt förlorade sin mor har ett lyckligt slut.

Något namn har han ännu inte fått och livet kunde ha onekligen ha börjat bättre för det lilla islandsfölet. Knappt två veckor gammal blev han moderlös och irrade omkring runt gården Skidabrekka där Gudbjorg Albertsdottir och Rutur Palsson hittade honom. 

Efterlysning på Facebook

De förstod att det var bråttom eftersom ett så litet föl behöver dia varannan timme dygnet runt. Ett inlägg postades på Facebook där de efterlyste stomjölk. Men det tog bara några timmar innan de hittade något ännu bättre: märren Tinna.

–Hon hade precis fölat men inget av hennes två föl överlevde, berättar Tinnas ägare, hästuppfödaren Gunnar Audunsson. Till en början var hon avvisande men nu diar hon det moderlösa fölet precis som hon ska.

Skyddar fölet

Att ett sto tar sig an ett främmande föl är långt ifrån självklart och tlll en början var Tinna så avogt inställd att hon till och med sparkade mot den lille. Men efter ett tag tog alltså modersinstinkten över. Nu gör Tinna allt för att skydda sitt adopterade islandsföl från fotografer och andra nyfikna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.