Foto: TT

MP-ledamöter duckar om stöd

Uppdaterad
Publicerad

En rad Miljöpartistiska riksdagsledamöter vill inte svara på om de kommer att stödja regeringens nya migrationsförslag i riksdagen. En ledamot säger uttryckligen att han inte kommer att kunna rösta ja.

Ledamoten Rasmus Ling säger att han inte kommer att kunna rösta ja till de förslag som lades fram vid Stefan Löfvens och Åsa Romsons presskonferens härom dagen. Ling, som i går uttryckte sin kritik mot förslagen i en debattartikel på SVT Opinion, säger att han ännu inte vet hur frågan kommer att lösas praktiskt vid röstningen – om han kommer att kvittas ut av partiet eller kunna rösta emot förslagen eller avstå.

SVT Nyheter har under förmiddagen sökt samtliga Miljöpartiets riksdagsledamöter. Av de vi fått kontakt med säger fyra att man kommer att stödja regeringen i kammaren, medan fem ledamöter inte vill besvara fråga.

De fyra som säger att de kommer att stödja regeringen i kammaren är Jan Lindholm, Marco Venegas, Karin Svensson Smith och Niclas Malmberg.

Vill inte berätta hur de röstar

Den sistnämnde skriver i ett sms till Svt att det finns ett beslut i gruppen att stödja regeringen i detta. ”Jag är lojal med partiet och utgår från att alla i gruppen är det.”

Fem ledamöter säger alltså att de inte vill svara på vår fråga:

Jakob Dalunde, som i går liksom Rasmus Ling uttryckte kritik mot förslagen, Anders Schröder, som också han varit kritisk, Emma Hult, som menar att hon inte kan ta ställning eftersom det inte ligger några färdiga förslag på bordet, Stina Bergström samt Rickard Persson, som säger att han inte kommer att offentliggöra sitt ställningstagande före omröstningen i kammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.